Ağız kokusu 

Kötü ağız kokusunun tıptaki adı halitosisdir. Başınız bu konuda derde girmiş olabilir. Ağız kokusu genelde kişinin çevresindekileri, bazen de kendisini rahatsız eden bir durumdur. Kişinin yedikleri ve içtikleriyle çok yakından ilişkilidir. 

Bazı hastalıklar nedeniyle oluşan ağız kokularının haricinde yeme alışkanlıkları ve yeterli ağız hijyeni sağlanamaması dolayısıyla da meydana gelebilmektedir. Sindirim sistemindeki problemler ve kabızlık da ağız kokusuna neden olabilmektedir. 

Kötü ağız kokusunun en önemli 3 nedenini şöyle sıralayabiliriz. 

  • Yiyecekler ve içecekler; özellikle sarımsak, soğan, peynir, aşırı yumurta, deniz ürünleri ve portakal suyu tüketimi 
  • Ağız hijyenin yeteri kadar sağlanmaması, dişlerin yeterli fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmaması, diş çürükleri veya apseler, dişler arasında kalmış olan besin artıkları, tartar, diş eti iltihapları 
  • Sigara ve alkol kullanımı 

Kötü ağız kokusu, ağızda yeteri kadar temizlik olmadığında ortaya çıkar. Özellikle ağzınızda yiyecek kalıntıları kaldıysa, bu yiyecekler çürür, nefesiniz kokmaya başlar ayrıca kalan bu parçalar bakterileri oluşmasına ortam sağlar ve kokuyu arttırır. 

Ağız kokusu kimlerde gorulur? 

Yetersiz sıvı alımına ilaveten açlığa bağlı olarak vücuttaki yağ ve proteinlerin enerji olarak kullanılmaya başlaması sonucu ortaya çıkan bileşenler ağız kokusuna neden olabilirler. 

Ağız içi nedenlerin ortadan kaldırılmasına ve düzenli ağız bakımına rağmen, ağız kokusu devam ediyorsa sistemik hastalıklardan şüphe edilmelidir. Kulak, burun, boğaz iltihaplanmalarında, mide rahatsızlıklarında, sinüs ve akciğer kaynaklı iltihaplarda, diyabetik hastalarda, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği ve metabolizma bozukluklarında ağız kokusu görülebilmektedir.  

Bu nedenle hastalara, vakit kaybetmeden gerekli kontrollerini yaptırmalarını önermekteyiz. 

Ağız kokusunun yaşa göre artışı olur mu? 

Orta yaş gurubundaki bireylerde özellikle sabahları şiddetli bir ağız kokusu görülmektedir. İleri yaş gruplarında ise kullanılan protezler, tükürüğün akışkanlığını yitirmesi ve sistemik hastalıklara bağlı olarak ağız kokusu artmaktadır. 

Ağız kokusunun sebepleri nelerdir? 

Diş taşı oluşumu, diş eti iltihabı, mide rahatsızlıkları, diyabet, kulak burun ve boğaz rahatsızlıkları, geniz akıntıları, sinüs iltihapları gibi rahatsızlıklar, Kötü yapılmış protezler, ağızdaki çürükler, hijyenik olmayan dolgular,yarı gömülü 20 yaş dişlerin etrafında oluşan yumuşak doku iltihabı, ağız hijyeninin düzgün olmaması, yeterli diş fırçalanmaması, dilin fırçalanmaması, diş ipi kullanılmaması, ağızda bakteri  ortamının bulunması ,kullanılan ilaçlar gibi bir çok sebep ağız kokusuna sebep olabilir. 

Ağız ve diş sağlığı iyi ise koku nereden kaynaklı olabilir? 

Ağız kokusu bir hastalık değildir ancak birçok hastalığında habercisidir. Yediğimiz içtiğimiz yiyeceklerden oluşan ağız kokuları doğal olarak karşılanabilir ancak bir de patolojik sebeplerden oluşan ağız kokuları bulunmaktadır; Diş çürükleri, sinüzit, farenjit, geniz eti gibi boğaz hastalıklarıreflü ve mide rahatsızlıkları gibi sindirim sistemi hastalıkları, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıkların belirtisi de olabilir. 

Özellikle şeker hastalarındaki aseton-meyve kokusuna benzer ağız kokusu ile böbrek hastalıklarında ortaya çıkan amonyak benzeri ağız kokusu oldukça karakteristiktir. 

Ağız kokusu önemsenmeli mi? 

Üzerinde durulması gereken ağız kokusu patolojik ağız kokusudur. Patolojik ağız kokusu bir rahatsızlık ya da hastalıktan kaynaklanır ve kalıcı bir problemdir. Eğer ağız kokusu bir hastalıktan meydana geliyorsa ne kadar hijyene özen gösterseniz de yaptığınız her türlü ağız bakımına rağmen geçmez. Ağız temizliği ve sağlığı ile tedavi edilemez. Bu yüzden uzmanlar kronik ağız kokusu varsa, mutlaka ciddiye alınması gerektiği konusunda uyarıyor.Etkenin bulunup etkin tedavi edilmesi gerekir. 

Patolojik ağız kokusunun % 90’ı ağız içi sebeplerden, % 10’luk kısmı ise ağız dışı veya sistemik sebeplerden kaynaklanmaktadır. 

❱ Sigara kullanımının ağız kokusuna etkisi nedir?

Sigaradaki katran dişlerinizde lekelenmelere, ağız kokusuna ve dilinizin renginin değişmesine yol açabilir. Bu lekeleri temizlemenin tek yolu diş hekiminizin yapacağı profesyonel temizliktir. 

Ağız kokusu için ne yapılmalı? 

Ağız kokusu için ilk önce ağız ve diş temizliği alışkanlıkları gözden geçirilmelidir.  

Yemekten sonra dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve bol su içilmelidir. Bu gibi değişiklikler yaptıktan sonra ağız kokusu devam ederse, diş hekiminize başvurulması gerekir. Diş hekimi, diş dışında ciddi bir durumun ağız kokusuna neden olduğundan şüpheleniyorsa, kokunun nedenini bulmak için hastayı ilgili bir uzman doktora yönlendirir. 

Dil temizliğinin önemi 

Dil ve ağız bakterilere oldukça müsait bir bölgedir. Özellikle de dilde oluşuma müsaittir. Fakat dil temizliği büyük oranda bilinmez ve yapılmaz. Dil temizlenmediğinde dişlerde çürümeye yol açabilir. Çünkü ağız içi dar bir alandır ve dişler dil ile bağlantılıdır. Güzel estetik bir görünüm ve yaşam standartlarınızı kısıtlamak istemiyorsanız dilinizin bakımını aksatmamalısınız. Her gün dilinizi temizleyebilirsiniz.  

Günlük diş fırçalama işlemlerinizi yaptığınızda mutlaka bunun yanında ağız bakımı da yapmalısınız. Günde toplamda 2 kez yapılan ağız ve dil bakımı size yetecektir. Ama eğer ağzınızda kötü bir koku oluşumu var ise yine gün aşırı bakım yapabilirsiniz. Bu size iyi gelecektir. Fakat devam eden bir ağız kokusu ve dişlerde herhangi bir ağrı var ise mutlaka uzman bir diş hekimine ön bir muayene olunuz. 

Çocuklarda ağız kokusu 

Kronik sinüzit, küçük çocuklarda kötü nefesin olası bir nedeni olabilir. Bu rahatsızlığı olan çocukların aşağıdaki gibi semptomları vardır: 

– Uzun süreli burun akıntısı
– Öksürük
– Burun tıkanıklığı
– Yüz ağrısı 

Ek olarak, bir boncuk veya yiyecek parçası gibi burnun içine sıkışmış yabancı bir cisim bu yaş grubunda yaygındır. Bu da ağız kokusuna neden olabilir. 


  • ❱ Ağız kokusu neden olur?

    Ağız kokusu, doğrudan ağızdan kaynaklanmıyorsa üst ve alt solunum yolu rahatsızlıkları, mide-bağırsak rahatsızlıkları, yemek borusu, karaciğer, kan hastalıkları, kronik böbrek yetmezliğI, lösemi, AIDS gibi hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden mutlaka bir doktora danışıp sorunun kaynağına inilmelidir.

  • ❱ Ağız kokusu başka rahatsızlıkların habercisi midir?

    Ağız kokusu, doğrudan ağızdan kaynaklanmıyorsa üst ve alt solunum yolu rahatsızlıkları, mide-bağırsak rahatsızlıkları, yemek borusu, karaciğer, kan hastalıkları, kronik böbrek yetmezliğI, lösemi, AIDS gibi hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden mutlaka bir doktora danışıp sorunun kaynağına inilmelidir.

  • ❱ Ağız kokusu nasıl tedavi edilir?

    Bu rahatsızlığın tedavisinin temelinde ağzın temizliğinin dikkatli yapılması vardır. Ağız hijyenini sağlayıcı tedaviler, diş temizliği, dil temizliği, sigara kullanımının bırakılması, diş eti iltihaplarının tedavi edilmesi önemlidir. Ayrıca hastalar beslenmelerine mutlaka dikkat etmelidir. Diş fırçalama sırasında dilin de fırçalanması, oluşan bakterilerin temizlenmesi açısından gereklidir.