Ağız ve diş sağlığı bakımı ile ilgili piyasada çok çeşitli ve cazip pek çok ürün olması hangisini kullanmak konusunda kafanızı karıştırabilir. Size iyi gelecek en iyi diş macunu ve en iyi diş fırçası, ağız durumunuza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu nedende pek çok seçeneğin arasından seçim yapmadan önce diş hekiminizden size faydalı olabilecek ürünle ilgi tavsiye alabilirsiniz.
Diş Fırçasının Ömrü Ne Kadardır?
Bir diş fırçasının kullanım ömrü en fazla 3–4 ay olmalıdır. Fakat bu sure kişilerin diş fırçasını kullanım sıklığına ve diş fırçalama şekline göre değişiklik gösterebilir. Her gün düzenli olarak dişlerini fırçalayan birisiyseniz en fazla 3 ay sonra diş fırçasını değiştirmeniz sizin açınızdan sağlıklı olacaktır. Bir diş fırçasının kullanılamaz durumda olduğunu, kıl demetlerinin birbirinden ayrılmasından, dağılmasından ve eğilmesinden anlayabiliriz. Çocuklar doğru fırçalama tekniğini tam olarak bilmediklerinden, uygulama esnasında diş fırçalarını erişkinlere göre daha çabuk kullanılamaz hale getirirler. Bu nedenle çocukların diş fırçalarını daha sık aralıklarla değiştirmek iyi olacaktır. Diş fırçasının kullanım sıklığı kadar fırçanın kıllarının sertliği de oldukça önemlidir. Sert kıllı fırçalar dişlerde aşınmalara, diş etlerinde çekilmelere ve bunlara bağlı olarak zaman içerisinde hassasiyet oluşumuna neden olabilir.
Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nasıl Yapılır?
Dişler fırçalanırken, öncelikle diş fırçasının fırça uçları diş etlerinize bakacak şekilde 45 derecelik bir açıyla yaklaştırılmalı ve dişin eni doğrultusunda dairesel hareketlerle
fırçalamalısınız. Son olarak diş etinden aşağıya doğru bir süpürme hareketiyle işlem
tamamlanır.
Dişler fırçalanırken genellikle sadece ön dişlerin ön yüzeylerini fırçalıyoruz dolayısıyla çürükler sıklıkla arka bölgelerde, özellikle azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerindeki derin girintilerde oluşmaktadır. Bu nedenle dişler fırçalanırken bu bölgelerin fırçalanmasına özellikle dikkat etmeliyiz.
Diş fırçalama gündelik bakımın en önemli parçası olsa da tek başına %100 yeterli olmaz. Diş fırçanızın kıllarının yetişemediği ve dişlerinizin arasında kalan bakteriler ara yüz diş çürüklerinin başlıca sebeplerindendir. Her gün 1 defa kullanacağınız diş ipi, tam koruma için sizlere yardımcı olacaktır. Gargara vb. diğer ağız bakım ürünleri diş fırçalamanıza destek olabilecek nitelikteki ağız sağlığı uygulamalarıdır. Dişlerinizi doğru ve zamanında fırçalamadığınız müddetçe tek başına gargara ve türevi ürünler size yardımcı olmayacaktır.Birçok gargaranın, uzun süre kullanımının tat almada bozukluk, dişlerde renklenme gibi yan etkiler oluşturduğu bilinmelidir. Ağız kokusunun oluşumunda önemli bir yeri olan dilin fırçalanmasını da unutmamak gerekir.
Son olarak diş ve diş eti sağlığınız hakkında doğru bilgi almak, olası rahatsızlıkların önüne geçmek için 6 ayda bir düzenli olarak diş doktorunuza muayene olmanız gerektiğini hatırlatalım.
Yanlış Diş Fırçalama Hangi Kötü Sonuçlara Sebebiyet Verebilir?
Dişlerimizin koruyucu katmanını oluşturan diş mineleri yanlış bir teknikle uygulayacağınız bir diş fırçalama şekliyle büyük zarar görebilir. Dişlerin sert bir şekilde fırçalanması hem dişin üst kısmında, hem de dişin kökünü kaplayan tabakada aşınmalara ve diş etlerinde çekilmelere yol açar. Bu nedenle dişlerde çürük oluşumu ortaya çıkabilir. Bu yüzden dişleri aşındıracak kadar büyük bir kuvvetle diş fırçalamaktan kaçınmak ve orta sertlikte olan bir diş fırçasıyla yumuşak hareketlerle fırçalamak doğru olacaktır.
Ağız ve Diş Sağlığına Yardımcı Diğer Araçlar Nelerdir?
Ağız ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olan diğer araçlar, elektrikli diş fırçaları, diş ipi, ara yüz fırçası, su püskürteci (water – pic), stimulatör vb. araçlardır. Elektrikli diş fırçası ve su püskürtecinin kullanımı ülkemizde günden güne yaygınlaşmaktadır. Ancak diş ve diş etlerinin etkin bir şekilde temizlenebilmesi için özellikle elektrikli diş fırçasının kullanımı hakkında diş hekiminizden yardım almak önemlidir.
Write a comment: