DİŞ BEYAZLATMA(BLEACHİNG)
DİŞ BEYAZLATMA NEDİR?
Diş yüzeyi diş taşları ve plaktan temizlendikten sonra ortaya çıkan dişin kendi renk tonunun daha açık tonlarda olması için yapılan uygulanan kimyasal işlemdir.
DİŞ BEYAZLATMADA KULLANILAN MATERYALLER DİŞİ AŞINDIRIR MI? ZARAR VERİR Mİ?
Kullanılan materyal karbamid peroksit,hidrojen peroksittir.Bu materyaller diş yüzeyinde fırçalamayla çıkmayan uzun yıllar içerisinde yeme-içme,sigara kullanımı sonucu oluşmuş olan lekelerin oksitleme mekanizması kullanılarak uzaklaştırılmasını sağlar.Herhangi bir aşındırıcı materyal kullanılmadığı için dişin mine dokusunda aşındırma yapmaz.Örnek vermek gerekirse bir porselen bardağınızda sürekli çay kahve içtiğinizi düşünün.Her kullanımdan sonra bardağı yıkasanız bile porselende çıkmayan bir lekeli örünüm kalacaktır.Buna çamaşır suyu uygulandığında ise lekelerin kaybolduğunu görebilirsiniz.Lekeler kaybolmuştur ancak porselen yüzeyinde hiçbir aşınma yoktur.Benzer mekanizma dişlerimiz için de geçerlidir.
DİŞ BEYAZLATMADA EVDE HAZIRLANAN LİMON SİRKE KARBONAT GİBİ BİLEŞENLERİN KULLANIMI AYNI ETKİYİ VERİR Mİ?
Bu materyaller kullanımları sırasında bir miktar beyazlamaya sebep olsalar bile bu beyazlatma sırasında diş sert dokusu olan mine yüzeyinde aşınmalara ağız içerisindeki dil,yanak,dudak gibi yumuşak dokularda kimyasal aşınmalar oluşturabilir.Bu yüzey aşınması sonucu pürüzlü bir yüzey haline gelen mine daha fazla yemek ve gıda artıklarının tutunmasına dolayısıyla uzun dönemde daha fazla renklenmeye sebep olurlar.
DİŞ BEYAZLATMA TİPLERİ NELERDİR?
3 tipi vardır:
1.TEK DİŞ BEYAZLATMASI:Canlılığını kaybetmiş dişlerde uygulanan kanal tedavisiyle birlikte dişlerde canlılığını koruyan dişlere göre daha koyu bir görünüm ortaya çıkar.Bu gibi durumlarda canlılığını kaybeden dişlere uygulanan yöntemdir.Burada beyazlatma ajanı canlılığını kaybeden dişlere uygulanırken canlılığını koruyan dişlere uygulanmaz.
2.EV TİPİ BEYAZLATMA:Kişiye özgü olarak hazırlanan gece plaklarının içerisine beyazlatma jeli uygulanmasını takiben plakla birlikte jelin 6-8 saat boyunca dişlere etki etmesi beklenir.Sabah kalkınca dişler ve plak temizlenir.Bu uygulama 1 hafta veya 10gün kadar devam ettikten sonra final beyazlatma tonuna ulaşılır.
3.KLİNİK TİPİ BEYAZLATMA:Klinikte hekim tarafından uygulanan beyazlatma materyali lazer ışınlarıyla aktif hale getirilir.ortalama 1 saat süren bir işlemdir.
OFİS TİPİ VE EV TİPİ BEYAZLATMA ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Ofis tipi beyazlatma ajanlarında jelin aktif içeriği çok daha yüksektir,lazer ışınlaması ile birlikte yapılır çok kısa sürede sonuç alınır. Ev tipi beyazlatma ajanlarında istenmeyen sorunlar yaşamamanız için daha düşük içerikli aktif maddeye sahip jel kullanılmaktadır, daha uzun sürede yavaş sonuç alınır.
DOLGULARDAKİ RENKLENMELERDEN ŞİKAYETÇİ OLAN HASTALAR İÇİN UYGUN BEYAZLATMA YÖNTEMİ HANGİDİR?
Beyazlatma materyali doğal diş yüzeyindeki dokulara etkilidir.Dolayısıyla hiçbir beyazlatma yöntemi dolgulardaki veya porselenlerdeki renklenmeleri gidermek için kullanılamaz.
BEYAZLATMA AJANLARININ YAN ETKİLERİ VAR MI?
Beyazlatmada kullanılan materyaller diş sert dokularına etki eden materyaldir.Eğer bu materyal akıcı kıvamda olması dolayısıyla yumuşak dokuya(dil,dudak,yanak)temas ederse beyaz,hafif ağrılı aft(pamukçuk)tarzı bir doku oluşturabilir.Bu durum geçicidir.2-3 gün içerisinde iyileşmeye bağlı olarak kendiliğinden geçecektir.
Diş sert dokuları bütün yüzey boyunca homojen dağılmamıştır.Dişin belirli bölgelerinde mine dokusu daha ince iken belirli yüzeylerde daha kalındır.Sınır değerin altında olan mine kalınlığına beyazlatma materyali uygulanması sonucu hassasiyetler oluşabilir.Klinik tipi beyazlatmada bu alanlar hekim tarafından izole edilir.Kişiden kişiye değişen mine dokusu kalınlıklarına bağlı olarak ise 24 ila 48 saat arasında geçici bir hassasiyet oluşabilir.Bu görülebilen bir durumdur.
Ev tipi beyazlatmada ise hastaya gösterilen hizadan daha fazla beyazlatma materyalinin uygulanması durumunda hassasiyet görülebilir.Bu sebeple hekiminizin gösterdiği ölçülerde materyalin kullanımı önem arz etmektedir.
BEYAZLATMA ETKİSİ NE KADAR SÜRER?
Beyazlatma işleminden alınan ton farkı kişinin diş yapısına bağlı olarak değişir .4 ton ile 10 ton arasında bir değerdedir.Yaklaşık 6 ay-2 yıl arasında sabit kalır. Tabii ki bu süre kişinin kendisine de bağlıdır. Beyazlatma sırasında ve sonrasında en az iki hafta dişleri boyayan maddelerden uzak durulmalıdır.Beyazlatma sonrası hekiminizin önereceği beyazlatma içeriği olan diş macunun kullanımıyla daha uzun süre elde edilen tonu koruman mümkündür.
BEYAZLATMA SONRASI DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR NELERDİR?
Beyazlatma klinik veya ev tipi olarak uygulandıktan sonra %10 işlem sonrası beyazlama gerçekleşir.Bu beyazlamadan faydalanmak için 2 hafta boyunca renklenmeye sebep olan gıdalardan uzak durmanız gerekir.Bunlar çay,kahve,meyve suyu,çilekli kirazlı kekler,şarap,hardal,ketçap,salça,kakao olarak sıralanabilir.Klinik tipi beyazlatmada sigara 48 saat boyunca kullanılmamalı,beyazlatma sonrası 48 saat boyunca herhangi bir şey yiyip içilmemelidir.