
Diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen, dişinizi çevreleyen ve destekleyen kemiğe kadar ilerleyebilecek iltihabi hastalıklardır. Dişlerinizin üzerinde sürekli olarak oluşan yapışkan, renksiz plaka üzerinde bulunan bakteriler neden olur. Diş ipi kullanılmadığı ve dişlerin her gün fırçalanmadığı durumlarda, bu plaka birikebilir ve bakteriler sadece dişleri değil; Diş etini, diş eti dokusunu ve dişleri destekleyen kemiği de enfekte edebilir. Bu da dişlerin gevşemesine veya düşmesine sebep olur.
Diş Eti Hastalığı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Diş eti hastalığı her yaşta ortaya çıkabilir fakat genellikle yetişkinlerde görülür. Erken teşhis edildiği takdirde hastalık önlenebilir. Aşağıdaki belirtileri fark ettiğinizde diş hekiminize gitmeniz faydalı olacaktır.
- Kırmızı, şişkin veya hassas diş etleri.
- Fırçalama sırasında yada diş ipi kullanımında kanayan diş etleri.
- Diş eti çekilmesi nedeniyle daha uzun görünen dişleri
- Şişmiş diş etleri.
- Ağzınızı kapadığınızda diş hizasındaki değişiklikler.
- Diş ve diş etleriniz arasındaki iltihap.
- Sürekli kötü ağız kokusu veya ağızda kötü tat.
Diş Eti Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti hastalığının erken aşamalarını engellemenin en iyi yolu, doğru diş fırçalama ve diş diş ipi kullanımı ve temizleme ile önlenebilmektedir. Doğru ağız bakımı, plakların birikmesini önlemeye yardımcı olur.
Diş hekimi tarafından yapılacak profesyonel temizlik, biriken ve zamanla sertleşerek tartar haline gelen plakları çıkarmanın tek yoludur. Diş hekiminiz bu tartarları yok ederek temizleyecektir. Durumun ciddiyetine göre kök düzeltme işlemi uygulanabilir.
Eskiden, diş çekimi yada dişlerin köklerinden birinin çekimi yapılırken günümüzde diş kök yüzeylerinin temizlenme işlemi yapılabilmekte ve bu sayede dişler eski sağlıklı görünümlerine kavuşturulabilmektedir.
Başlangıç tedavisinde, diş eti altında ki ve diş yüzeyindeki tüm tartarlar temizlenir. İltihaplanmış diş kök düzeyleri temizlenir ve düzeltilir. Varsa dolgular değiştirilmeli, çürük dişlere gereken tedavi uygulanmalıdır. Başlangıç tedavisinin ardından diş eti kanamalarında azalmalar yaşanır. Diş eti kıvam ve renk olarak normale yaklaşır. Eğer diş eti hastalığı başlangıcında tedavi uygulanmazsa, zamanla diş kökü çevresinde bulunan kemik dokuda kayıplar yaşanır. Belirli bir seviyenin ardından dişler bulundukları konumda hareket ederek sallanır. Sonuç olarak diş kaybı kaçınılmaz olur.
Bu hastalıkla yitirilen alveol kemiğini geri kazanmak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Her yöntemin temelinde kaybedilen kemik dokunun yeniden kazanılması vardır.
Diş Eti Hastalığı Nasıl Önlenir?
Tüm bireylerin bebeklik dönemlerinden itibaren düzenli olarak, yılda iki kez diş hekimi kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Ancak bu sayede ciddi diş ve diş eti sorunları tespit edilebilir. Tüm bu kontrollerin yanı sıra, bireyin tüm yaşamı boyunca doğru ve düzenli ağız ve diş bakımı yapması, diş hekimi ile beraber iş birliği içinde olarak diş sağlığını kontrol etmesi bu hastalıkta büyük önem taşımaktadır.
Write a comment: