Kemik altında kalmış dişlere gömülü diş denir.
Küçük azı dişleri, köpek dişleri ve 20’lik dişler diş eti ya da kemiklerin altında kalabilir, gömülü bir diş olabilirler.
Gömülü yirmi yaş dişleri çenede ağrıya yol açabilir, ağız açmada kısıtlılık, yanak içinde yaralanma ve kötü ağız kokusu oluşturduğu zaman yirmilik dişler çekilmek üzere değerlendirilmelidir. Panoramik film çekildiğinde ise çene kemiğine ve çevresindeki dişlere zarar verdiği tespit edilen gömülü dişlerin de çekimi gerekmektedir. 20’li yaşlarda yara iyileşmesi daha hızlı olduğundan çekimi planlanan bir gömülü yirmi yaş dişinin bekletilmeden çekilmesinden fayda vardır.
Gömülü dişi çekimi anestezi eşliğinde gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte iyileşmenin hızlı olabilmesi için seçilen cerrahi teknik kadar evde bakım ve uygulamalar da önemlidir. Aralıklı soğuk kompres uygulaması, ağrı kesici ve antibiyotik kullanımına devam edilmesi uygun olacaktır. Cerrahi işlem sonrasındaki ilk 24 saat dinlenilmesi, ılık, çok fazla çiğnenmemesi gereken ve tanesiz beslenme uygun olacaktır.
Lokal anestezi süresinin geçmesine yakın hafif ağrıların olması normaldir ve bu gibi durumlarda hafif ağrı kesicilerle günü tamamlayabilirsiniz.
Yanaktaki ödem dişin durumuna göre ve kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bu durumda bir günlük soğuk tampon yapılabilir.