ORTOGNATİK CERRAHİ

Ortognatik cerrahi; çenelerin yapı, şekil ve konum bozukluklarının cerrahi olarak tedavi edilmesidir. Bu bozukluklar bir sendrom bulgusu olarak karşımıza çıkabilir ya da travma hikayesine bağlı olarak gelişebilir. Ayrıca tedavi edilmemiş fonsiyonel bir ortodontik problemin yetişkin yaşlara kadar ortodontik olarak tedavi edilmemesinden veya genetik bir nedenden de kaynaklanabilir. Büyüme gelişim döneminde olan çocuklarda çeneler, ortodontik tedavi kapsamında çeşitli fonksiyonel apareyler ile tedavi edilebilir, ancak ileri boyuttaki çene problemlerinde ve büyüme gelişim döneminin sonlandığı 15-16 yaş sonrasında  tedavi için başvuran iskeletsel probleme sahip  hastalarda, cerrahiye yönelik özel bir ortodontik tedavinin ardından, ortognatik cerrahi ile çeneler; estetik, fonksiyon ve rahat solunum kriterlerine göre yapılan analizler sonucu önceden planlanan şekilde uygun konumlara getirilir.

Ortognatik cerrahi operasyonu, Diş Hekimliği Fakültelerinin Ağız Diş Çene hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimi almış maksillofasial cerrahlar veya  plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılır.

Alt çene veya üst çeneden herhangi birinin veya ikisinin de yüz ve kafa kemiklerine göre fazla ileride veya fazla geride olması, yüz yüksekliğinin azalmış veya artmış olduğu durumların tespit edildiği, büyüme gelişim döneminin tamamlandığı 14-15 yaş üzerinde olan hastalara önce ortognatik cerrahiye hazırlık için özel bir ortodontik tedavi uygulanarak, dişler uygun açılara ve konumlara getirilir. Sonrasında çene cerrahı, genel anestezi altında ortognatik cerrahi operasyonunu gerçekleştirir. Bu operasyon, vakanın durumuna göre 1-4 saat kadar sürer. 1 veya 2 gün hastanede yatış ve takibin ardından hasta taburcu edilir, diş telleri ile ortodontik tedavi operasyondan sonra yaklaşık 6 ay daha devam eder ve sonra teller çıkarılır. Bu süreç sonunda çeneler ve dişler yeni konumlarına kavuşur, estetik, fonksiyonel ve solunum problemleri tedavi edilmiş olur.

İskeletsel problem teşhisi konulmuş ve ameliyatın mutlaka gerekli olduğu hastalarda, cerrahi olmaksınız sadece ortodontik tedavi yapılması ve sadece dişlerin düzeltilmesi gibi bir tedavi genellikle söz konusu değildir. Çeneler ve dişler birbirinden bağımsız düşünülemez. Dişlerin sağlıklı şekilde kapanış vererek fonKsiyon görmeleri için, doğru konumlanmış çeneler üzerinde yer almaları gerekir.

Ortognatik cerrahi, ülkemizde başarıyla ve sıklıkla uygulanan operasyonlardır. Her geçen gün, estetik konusunda artan farkındalık ve bu operasyonlardan haberdar olma bilincinin artması, günümüzde ortognatik cerrahiye olan talebi arttırmıştır.