Ağızda dişlerin olmadığı durumlarda yapılan, alt ve üst damaklara oturan protezlerdir.
Ortalama 5-6 seans yeterlidir.
Kişiden kişiye göre değişir. Takıp çıkartılan protezler olduklarından dolayı sabit protezler kadar konforlu değildir.
Protezlerle rahatça yemekler öğütülebilir. Tam protez ilk yapıldığında yanak ve dudak kasları alışana kadar güçlük yaşanılabilir, sonrasında rahatça ısırma, kesme ve öğütme fonksiyonları yapılabilir.
Eğer çenedeki kemik miktarı yeterli değil ise protez dişlerin tutuculuğu azalacağından yemek yerken protez hareket edebilir. Bu durumda özel yapıştırıcılar kullanılabilir.
Tam protezlerin temizliğine özen gösterilmeli, temizlik hiçbir şekilde kaynar su ile yapılmamalıdır. Gece yatarken protez ağızdan çıkarılmalı ve özel bir kap içinde muhafaza edilmelidir. Bunların yanında takıp çıkarırken veya temizlerken düşürme durumunda kırılgan olduğu unutulmamalı, dikkatli olunmalıdır.
Kırık biçimi ve boyutuna bağlı şekilde kolayca tamir edilebilir, tamir için çenelerden ölçü almak gerekebilir. Protezden düşen dişlerin de tamiri 1-2 günde mümkün olmaktadır.
Şeker hastalarına rahatlıkla uygulanabilir. Uygulama sonrasında ağızda meydana gelebilecek yaraların iyileşmesi uzun sürebilir, ayrıca ağız kuruluğu problemi de olabileceği için özel jellerin kullanımı gerekli olabilir.
Hassas bağlantılı protezde kemik dokusunun hacmi çok önemli değildir.Ancak zamanla kemik erimesiyle oluşan yumuşak dokudaki değişiklikler tutuculupu etkileyebilir.
Akriliğe karşı alerji varlığında hassas bağlantılı protez kullanımı mümkün değildir, bu durumda implant destekli protezler kullanılabilir.
-
❱ Kullanım ömrü ne kadardır?
Tam diş protezleri iyi bakım ve hijyen sağlandığında uzun seneler hizmet etmektedir. Zayıflama veya kemik erimesi durumlarında seneler içinde protezde bollaşma ve oynama meydana gelebilir.
-
❱ Yıllar önce yapılan protezde kararma ve renkleşme olur ise yenisi yapılabilir mi?
Tam diş protezindeki renkleşme ve kararmalar profesyonel olarak yapılan temizlikte çıkmaz ise mevcut protezin duplikatı (kopyası) yapılabilir. Bunun için protezi birkaç gün bırakmanız gerekecektir.
-
❱ Üst çenedeki protezin tutumu çok iyi fakat alt çene o kadar iyi tutmuyor sebebi nedir?
Üst çenede tam protez alt çenedeki tam proteze göre çok daha fazla geniş alan kaplar ve alt çenede dilin varlığı protezin daha çok hareket etmesine yol açar, bunlara ek olarak öz mevcut kemik hacmi de tutuculuğu etkiler. Alt çenede diş kayıpları genelde daha erken olduğu için kemik daha çok erir ve yapılan protezin tutuculuğu daha az olur.
-
❱ Tüm dişler kaybedilirse tam diş protezi mi yapılmalıdır?
Tüm dişlerini kaybeden ve daha önce hiç tam protez kullanmamış hastaların tam proteze alışmaları çok zor olmaktadır. Alt ve üst çenede yeterli kemik hacmi mevcutsa kemik içine yerleştirilen implantlar üzerine yapılan protezler, tam protezlere göre çok daha konforlu ve kullanımı kolay protezlerdir. Tam dişsizlik durumunda öncelikle implant destekli diş protezleri önerilir.